sobota, 10 stycznia 2009

A na rozgrzewkę...

Chleb wieloziarnisty, wyjątkowo prosty i przyjemny w przygotowaniu. Polecam piec go na wieczór, następnego dnia rano, można delektować się świeżym, pysznym bochenkiem na śniadanie. Całkiem dobrze się przechowuje. Kultowy przepis Komarki klik klik z niewielkimi zmianami. Polecam !!

Składniki na jeden bochenek :

  • Pół kilo mąki * Tortowej/krupczatki lub innej, można pomieszać kilka rodzajów
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki łuskanego słonecznika
  • Pół szklanki otrębów pszennych/razowych * Polecam owsiane
  • Łyżka sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • Łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 dkg drożdży
  • Pół litra ciepłej wody

Mąkę przesiej, wymieszaj z ziarnami, otrębami, solą i cukrem. Rozkrusz drożdże, wlej ciepłą wodę i wyrób ciasto. Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. (Ja korzystam ze specjalnej miski do ciasta drożdżowego, dlatego czekam do pierwszego pyknięcia). Lekko przemieszaj. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej. Teraz możesz odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia (nie zawsze się do tego stosuje). Piecz w temperaturze 200-230 stopni przez 40-60 minut. Czasami zamiast wszystkich ziaren, dodaję do chleba same siemienie i otręby. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witaj Bello! :) Wpisałam sobie Twojego bloga do zakładek :) Dziękuję za odwiedziny :)
    Chlebek wygląda na pyszniutki i pachnący, uwielbiam wieloziarniste pieczywko :)
    Pozdrawiam ciepło.
    Majana

    OdpowiedzUsuń