wtorek, 10 lutego 2009

Makaron kobiety pracującej..

Czyli szybko, prosto i bardzo smacznie. Wiem, nie każdy przepada za szpinakiem. Akurat my go uwielbiamy i to pod wszelką postacią :-). Często robię tego typu dania, kiedy mam dużo nauki na następny dzień. Przyrządzenie zajmuje około 20 minut. Zamiast żółtego sera, można uż zwykłego białego twarogu i posypać z wierzchu parmezanem - coś w rodzaju wersji dietetycznej :-). Polecam.

Składniki na 4 małe lub 3 sycące porcje:
  • Opakowanie makaronu ryżowego * Oczywiście można użyć zwykły, ale z tym jest o wiele smaczniej
  • Opakowanie mrożonego szpinaku * 450-500 g
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Łyżka masła lub oliwy * Polecam masło
  • Duża szczypta gałki muszkatołowej
  • Małe jajko
  • Kilka łyżek płynnej śmietanki np. 18% lub zwykłej śmietany- wtedy dajemy mnie
  • 150-200 g tłustego żółtego sera, lub zwykłego białego
  • twarogu * użyłam Goudy
  • Parmezan do posypania

Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź. Czosnek drobno posiekaj i lekko przesmaż na łyżce masła/oliwy razem z gałką muszkatołową. Dodaj rozmrożony szpinak i przykryj patelnię pokrywką na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj. Posól, dodaj śmietankę i podduś około 5 minut. Odstaw patelnię z ognia, dodaj starty na dużych oczkach ser żółty* lub rozkruszony biały twaróg i dokładnie wymieszaj. Na talerzu układaj w kolejności makaron, szpinak i posyp startym parmezanem :-) . Smacznego!



1 komentarz:

  1. uwielbiam połączenie szpinak + czosnek :-)
    z makaronem nigdy nie próbowałam, ale pewnie pyszne..

    OdpowiedzUsuń