wtorek, 24 lutego 2009

Ciasto z borówkami

Tradycyjnie odwiedziła mnie dzisiaj Gabisia :*, która nie jest wielką wielbicielką słodkości. Powiedziała, że ma rewelacyjny przepis i musimy koniecznie z niego skorzystać. Tak też zrobiłyśmy, gdy Gabi wychwala jakiś przepis na słodkości to musi być rewelacyjny ..:-) I jest, ciasto jest proste, szybkie i smaczne :). Najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem. Następnym razem spróbuję z kruszonką. Można użyć dowolnych owoców. W moim przypadku z borówką amerykańską, która jak najbardziej tu pasuje. Przepis z zeszytu babci Gabi, która ma sprawdzone i dopracowane przepisy.
Polecam łasuchy.. ! :)


Składniki na dużą blaszkę :

  • 5 jajek * białka oddzielone od żółtek
  • Szczypta soli
  • Szklanka cukru
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki krupczatki * Nie zastępujcie zwykłą pszenną
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dowolne owoce, np. borówki, maliny
  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego* lub 250 g margaryny

Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier, ciągle miksując. Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej na przemian z roztopionym masłem. Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą/kaszą manną. Posyp gęsto owocami i piecz około 40-50 minut w 180-200 stopniach. Na koniec po lekkim ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto świetnie się kroi i można je podawać bezpośrednio po upieczeniu. Smacznego :-) !!

4 komentarze:

  1. Fajniutkie proste ciasto z borówką amerykanską:)) Mniam, mniam. Przywołujesz lato? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, tak! i przeganiam zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :)! Uwielbiam borówki, więc to ciasto na pewno by mi posmakowało. Pycha :)!
    Może osłodziłoby mi ten koniec ferii. Twoje też się dziś kończą, nie :)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oluś, no..niestety :) ale i tak niedługo wakacje, nowa szkoła, nowi znajomi.. :)

    OdpowiedzUsuń