czwartek, 19 lutego 2009

Tłusty czwartek, ciąg dalszy..



i.. oponki !! Osobiście smakowały mi o wiele bardziej od pączków. Kruchutkie, pachnące, przepyszne ! :-) Przepis trafił do mojego zeszytu, a nie powiem, że często tam notuję. Wyjątkowo, gdy tylko coś na prawdę mi posmakuje :). Znalazłam je na blogu Dorotuś, klik klik.

Składniki na około 30 oponek: * UWAGA!! robiłam z połowy porcji i wyszło mi ponad 40 :)
  • 500 g białego sera * u mnie 250 g
  • 3 jajka * jedno duże
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany * 1 i 1/2 łyżki
  • 3 łyżki cukru * nie zmieniałam :)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g * dałam całe opakowanie
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1/2 łyżeczki
  • 2 - 3 szklanki mąki * dałam 2 pełne szklanki
  • Od siebie dodałam łyżeczkę cynamonu
Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieć na miękkie, nie klejące ciasto. Rozwałkuj je na grubość około ½ cm i wycinaj oponki* u mnie kółka szklanka, dziurki kieliszkiem. Wrzucaj na głębszy, rozgrzany olej, smaż z obu stron, osącz z tłuszczu na serwetce, posyp obficie cukrem pudrem * ja obtoczyłam oponki w cukrze pudrze wymieszanym z 1/2 łyżeczki cynamonu. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. jakie radosne kółeczka :-)
    z cynamonem muszą byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, oponki! Ja też jestem w tej zdecydowanej mniejszości, która woli je od pączków :) Bardzo dawno ich nie robiłam, ale chyba czas to zmienić ;) I powyjadać najpierw r=te małe środeczki, bo jej lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń