Składniki na 4 małe lub 3 sycące porcje:
- Opakowanie makaronu ryżowego * Oczywiście można użyć zwykły, ale z tym jest o wiele smaczniej
- Opakowanie mrożonego szpinaku * 450-500 g
- 3-4 ząbki czosnku
- Łyżka masła lub oliwy * Polecam masło
- Duża szczypta gałki muszkatołowej
- Małe jajko
- Kilka łyżek płynnej śmietanki np. 18% lub zwykłej śmietany- wtedy dajemy mnie
- 150-200 g tłustego żółtego sera, lub zwykłego białego
- twarogu * użyłam Goudy
- Parmezan do posypania
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź. Czosnek drobno posiekaj i lekko przesmaż na łyżce masła/oliwy razem z gałką muszkatołową. Dodaj rozmrożony szpinak i przykryj patelnię pokrywką na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj. Posól, dodaj śmietankę i podduś około 5 minut. Odstaw patelnię z ognia, dodaj starty na dużych oczkach ser żółty* lub rozkruszony biały twaróg i dokładnie wymieszaj. Na talerzu układaj w kolejności makaron, szpinak i posyp startym parmezanem :-) . Smacznego!
uwielbiam połączenie szpinak + czosnek :-)
OdpowiedzUsuńz makaronem nigdy nie próbowałam, ale pewnie pyszne..