Intensywne, bardzo czekoladowe i wbrew pozorom wcale nie
za słodkie. Koniecznie w połączeniu z malinami.
Wielbicielom mało słodkich, wytrawnych ciast, radzę upiec je 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Nie obyło się oczywiście bez podjadania ciasta z miski, przy okazji ozdabiając buzię przepiękną brązową masą - podobno mi do twarzy ;-). Zdecydowałam się na orginalną polewę pochodzącą z tej strony klik . Ciacho powstało w wyniku spędzenia praktycznie całego dnia z moją ukochaną C. Anią :-), która jest współwinna powstania tej kalorycznej słodyczy! ;) Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu! który na galerii potraw został przedstawiony przez Dziuunię.
Składniki na dużą, okrągłą blaszkę:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 125 ml wody - 1/2 szklanki
- Szklanka mąki tortowej
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado * u nas trzcinowy
- Szklanka jasnego cukru demerara * użyłyśmy zwykły biały
- 3 pełne łyżki kakao
- 3 średnie jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% * u nas 18%
- 2 łyżki rumu * zaszalałyśmy z Jack Daniels'em ;-]
- 100 g mrożonych malin * podpatrzyłam od Dorotuś klik, tym razem pominięte, zastąpione sosem ;)
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść razem z wodą, masłem i kawą. Lekko przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i kakao. Dodaj cukier i dokładnie wmieszaj do mąki. Jajka rozmąć ze śmietaną, dodaj do sypkich składników razem z czekoladą i rumem, zmiksuj na gładką masę. Foremkę natłuść masłem i obsyp bułka tartą lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i piecz je w 140 stopniach przez 1h i 30 minut * piekłyśmy zaledwie 30 minut w podanej powyżej temperaturze i było idealne. Należy sprawdzać patyczkiem, myślę, że to kwestia piekarnika.
Orginalna polewa : wychodzi jej troszkę.. dużo. także z połowy porcji powinno być w sam raz :)
- 150- 170 g gorzkiej czekolady
- 50 ml czekoladowego lub zwykłego mleka
- 280 -284 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 2 pełne łyżki cukru lub więcej ..
Podgrzałyśmy kremówkę z mlekiem i cukrem. Dodałyśmy czekoladę i mieszałyśmy do połączenia się składników.
Polewa proponowana przez Dziuunię:
- Szklanka cukru pudru
- 3 pełne łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
Mleko rozpuść z masłem i gorące wlej do cukru przesianego z kakao. Wymieszaj na gładką masę. Jeszcze ciepłe ciasto polej polewą czekoladową. Gdy przestygnie schłódź w lodówce.
Smacznego :)
To musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńWidze że nie tylko mnie ciągnie ostatnio na czekoladę :) Pycha !
OdpowiedzUsuń