środa, 14 stycznia 2009

Ciasto mocno czekoladowe


Intensywne, bardzo czekoladowe i wbrew pozorom wcale nie
za słodkie. Koniecznie w połączeniu z malinami.
Wielbicielom mało słodkich, wytrawnych ciast, radzę upiec je 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Nie obyło się oczywiście bez podjadania ciasta z miski, przy okazji ozdabiając buzię przepiękną brązową masą - podobno mi do twarzy ;-). Zdecydowałam się na orginalną polewę pochodzącą z tej strony klik . Ciacho powstało w wyniku spędzenia praktycznie całego dnia z moją ukochaną C. Anią :-), która jest współwinna powstania tej kalorycznej słodyczy! ;) Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu! który na galerii potraw został przedstawiony przez Dziuunię.

Składniki na dużą, okrągłą blaszkę:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml wody - 1/2 szklanki
  • Szklanka mąki tortowej
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado * u nas trzcinowy
  • Szklanka jasnego cukru demerara * użyłyśmy zwykły biały
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 3 średnie jajka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% * u nas 18%
  • 2 łyżki rumu * zaszalałyśmy z Jack Daniels'em ;-]
  • 100 g mrożonych malin * podpatrzyłam od Dorotuś klik, tym razem pominięte, zastąpione sosem ;)


Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść razem z wodą, masłem i kawą. Lekko przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i kakao. Dodaj cukier i dokładnie wmieszaj do mąki. Jajka rozmąć ze śmietaną, dodaj do sypkich składników razem z czekoladą i rumem, zmiksuj na gładką masę. Foremkę natłuść masłem i obsyp bułka tartą lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i piecz je w 140 stopniach przez 1h i 30 minut * piekłyśmy zaledwie 30 minut w podanej powyżej temperaturze i było idealne. Należy sprawdzać patyczkiem, myślę, że to kwestia piekarnika.

Orginalna polewa : wychodzi jej troszkę.. dużo. także z połowy porcji powinno być w sam raz :)

  • 150- 170 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml czekoladowego lub zwykłego mleka
  • 280 -284 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 2 pełne łyżki cukru lub więcej ..

Podgrzałyśmy kremówkę z mlekiem i cukrem. Dodałyśmy czekoladę i mieszałyśmy do połączenia się składników.

Polewa proponowana przez Dziuunię:

  • Szklanka cukru pudru
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła

Mleko rozpuść z masłem i gorące wlej do cukru przesianego z kakao. Wymieszaj na gładką masę. Jeszcze ciepłe ciasto polej polewą czekoladową. Gdy przestygnie schłódź w lodówce.

Smacznego :)

2 komentarze: