środa, 25 marca 2009

Rafaello.










Bez pieczenia, myślę sobie " banał.. !! " oczywiście wszystko zaplanowane, jadę do C.A, składniki są, duża kuchnia jest, miejsce w lodówce..to kwestia czasu :D no to .. do roboty !! i tu się zaczyna. Też tak dziwnie wpływają na was ostatnie :P .. " zmiany pogodowe " ? deszcz, mini grad, słonce, śnieg i wiatrrr. wczoraj już prawie zaliczyłam glebę, mało brakowało :D Ale myślę pozytywnie: paskudnie jest :-) x 10 Noo.. w każdym razie zaczęło się od : W zasadzie nic wielkiego, zupełnie przypadkiem włożyłam wtyczkę od miksera do zielonej herbaty mojej siostry ( wcześniej mi się nie zdarzyło :D) a potem to już z górki. Aaa (!!) i dzisiaj kolejny tekst ;). Tym razem padło na Pati . Wpada do kuchni. " Naleśniki ??!!.. bezglutenowe ??!!.. ze szpinakiem ??!!.. Kocham Cię !! " lubię te teksty, są takie ..;) No i ciasto wyszło, jest spoko ;) Myślę, że można by dodać dosłownie troszeczkę alkoholu ( jeszcze nie przemyślałam jakiego :D ) byłoby bardziej wyraziste, z pazurkiem :P. Ale w sumie bez też jest całkiem.. wiecie, dobre !! bardzo delikatne, wychodzi go dosyć sporo, ale nie miałyśmy z tym problemów ( jak zwykle.. :D ) większość zjedliśmy u C.A, kilka kawałków do mnie, kilka zostało u niej, no problem :P. Można by je nazwać " save coconut cake " o zakalca tu nie łatwo, hehe.

Składniki na blaszkę 20 x 30 cm :

  • 2-3 paczki krakersów - nie. nie będzie słone ;)
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem możesz tez zastąpić kokosowymi, śmietankowymi :D
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ja dałam gdzieś.. 3 kopiate, jakoś nie przemawia do mnie leisty, rzadki budyń :P
  • 3/4 szklanki cukru - to. tooo.. strasznie mało !! dałam chyba o połowę więcej, norma :D
  • 1 żółtko
  • 250 g masła, margaryny, jak wolisz ;)
  • Około 150 g wiórek kokosowych + 50 do posypania - sypałam na oko, ale myślę, ze nie przesadziłam :D

10 minut i już z głowy ;-]. Do kubka odlej trochę mleka, resztę zagotuj z cukrem. Do odlanego mleka wsyp oba budynie i mąkę ziemniaczaną, no właśnie, dlatego pisze " trochę mleka ", czyli około 3/4 kubka ? żeby nie powstała ci okrągła żółta kulka :D. Ugotuj budyń. Ostudź, wiesz.. jak masa się zważy to blender załatwi sprawę, ale lepiej tego uniknąć :D Masło zmiksuj z żółtkiem, dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując :P. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Możesz spróbować dolać trochę alkoholu, na własną rękę :D

Po kolei układaj :

  • warstwę krakersów
  • masę
  • warstwę krakersów
  • masę
  • warstwę krakersów
  • masę
  • posypkę ( a oto cała filozofia przygotowania posypki ;) :

Pozostałe wiórki kokosowe zrumień na patelni, cały czas mieszając - spalenie nie zajmie im zbyt dużo czasu, dlatego nie wychodź z kuchni :D i wymieszaj z kilkoma pokruszonymi krakersami) Wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny. A najlepiej smakuje po całej nocy leżakowania w lodówce, kiedy masa całkiem stężeje ;)


Smacznego ;-] ;***

7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :). To zaszalałyście :). Ale jak smacznie! A swoją drogą jeszcze nie zdarzyło mi się włożyć wtyczki od miksera w herbatę ;)... Ale to pewnie kwestia czasu ;)...
    Buźka ;) ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Bellaaa kusisz i kusisz, aż ślinka mi cieknie, ale obiecałam sobie, że do Świąt zrzucę parę kilo, a potem pewnie nadrobię hahaha pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajniutko :)) Nie jadłam jeszcze takiego na krakersach, ciekawa jestem jak smakuje, bo prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olka, mówię ci. Wszystko możliwe. Rada na przyszłość : nie wkładaj od razu do kontaktu ! :D tak na wszelki wypadek :P

    Kochana kuchasiu, okulista miał racje :D. Przez miesiąc powinnam darować sobie komputer, TV i książki ( narazie stosuję sie tylko i wyłącznie do książek :D )gdzieś mi umkneło to twoje sadełko do zrzucenia :P ;*

    Majana- dzięki, ciekawe, delikatne smaki, polecam :)

    Całusy dziewczyny ! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No kochana cud, mód. :))) Bardzo szybki i smaczny kawałek ciasta tu przede mną leży... :))
    ... szkoda tylko, że na zdjęciu. ;))

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Notme - Dzięki :))). Już się nabrałąm ;-) ! nie doczytałam do końca i już miałam klikać na twoją stronkę, jak wyszło ! ;) No i.. doczytałam koniec zdania ;-)
    Kusisz ostatnio tymi włoskimi smakami, ojj kusisz ;) Italianoo!! moje ulubione ;).
    Całusy !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Okii ..:) wreszcie znalazłam sensowny przepis na to Rafaello dokładnie opisane co i jak robić :)
    Przepisałam sobie na kartkę a teraz szybko biegnę do kuchni.....;pp
    Oby mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń