środa, 1 kwietnia 2009

Babka z..










..białą czekoladą i pomarańczą ;-) Pierwsza propozycja na Święta . Wiem.. to nie ta słynna babka z cytrynowym lukrem i kolorową posypką ;-) - ale mam ją w planach. Tę upiekłam w sobotę wieczorkiem, jest spoko ! Szybka i przede wszystkim bardzo smaczna. Fantastyczna ( moje ulubione słowo :P ) polewa - nie wiem jakim cudem starczyło jej na polanie całego ciasta, kiedy dorwałam się do pierwszej lepszej łopatki ;-). Dlatego uprzedzam, najlepiej.. tak. najlepiej polewę przygotować z podwójnej porcji ! :D albo kupić kilka tabliczek czekolady więcej. Kiedy do kuchni wparowały 2 łakomczuchy - no.. oczywiście musiałam skłamać : " Mamo ! już wszystkie składniki mam wyliczone co do grama, jak nie wyjdzie zwalę na Ciebie ! ;-) ". Polecam ! Z przepisu Asi, klik klik ^.^

Składniki na foremkę o pojemności 1,5 l - nie wiedziałam którą wybrać,
dlatego wziełam największą formę na babkę jaką miałam ;-)
  • 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
  • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek cukru, tiaa. i wszystko jasne ;-)
  • 3 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 40 g mąki, przesiewam :P
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów bez skórek - Nigdy więcej migdałów ze skórką !! wszystkie paznokcie sobie połamałam, proste ;-]. Dziewczyny, polecam kupić płatki !
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy - czyli na oko, skórka otarta z 1 średniej wielkości pomarańczy ;-)

Polewa z białej czekolady:

  • 150 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki, 30 %
  • 1 łyżka pomarańczowego Cointreau, zastąpiłam sokiem
  • Łyżeczka otartej skórki z.. pomarańczy ! ;-)

Najpierw przygotuj polewę, musi ona chwilkę po leżakować w lodówce ;-)

Do miseczki włóż połamaną na kosteczki czekoladę, wlej śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustaw na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszaj aż połączy się ze śmietanką. Zdejmij miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i poczekaj aż polewa ostygnie, wstaw ją do lodówki - szybciej zgęstnieje. Zajmie jej to około 1-2 godziny :).

Do miseczki włóż białą czekoladę i masło, umieść ją na garnuszku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki aż połączą się w jedną masę. Dodaj cukier i żółtka, wymieszaj ;-). Zdejmij miseczkę z garnka i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały. Wymieszaj łyżką, łopatką - czym wolisz ;-). Ubij pianę z białek i połącz z masą czeko - migdałową a na końcu wymieszaj ze startą skórką z pomarańczy. Przełóż do przygotowanej foremki na babkę i piecz przez 40 - 45 minut, najbezpieczniej jest sprawdzać patyczkiem ;P. Ostudź w foremce, po czym wyłóż babkę na metalową kratkę. Polej polewą, udekoruj, np. płatkami migdałów ;=).




Smacznego ;**

6 komentarzy:

  1. ale ona musi byc pyszna
    wygląda cudnie
    marzy mi sie kawałeczek takiej wilgotnej babki
    i ta biała czeklada
    ach..

    OdpowiedzUsuń
  2. No boska, rzeczywiście się dobrałyśmy świetnie z tą babką :). Nawet nie doczytałam o tej skórce pomarańczy w przepisie ;). Więc albo się zaopatrzę, albo dam aromat (ewentualnie cytrynę) :). Oby moja wyglądała równie ślicznie jak Twoja ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszna baba, może i ja się skusze. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę na taką wilgotną babeczkę, musi być pyszna, może coś zostało? W zamian mam inna babkę :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała babka na święta!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. heh, polewy to jednak robią swoje :P

    OdpowiedzUsuń