wtorek, 17 lutego 2009

Norweskie bułeczki cynamonowe


Uwielbiam je ^.^. Mięciutkie, puchate, a jak pachną!! Za każdym razem wychodzą mi coraz łądniejsze, smaczniejsze, wprawa czyni mistrza, ha! ;) Pomijając szczegół, ze spód bułeczek lubi się przykopcić ;) - to "zaleta" piekarników gazowych :D -serioo. Najlepsze na ciepło. Lubię zjadać je w szkole na drugie śniadanie, zamiast sztucznych bułek ze sklepiku, napakowanych podejrzanie pachnącą marmoladą ;-). Na drugi dzień są troszkę czerstwe, ale wystarczy wstawić je na chwilkę do rozgrzanego piekarnika lub mikrofali i smakują jak od razu po upieczeniu ;-]. Polecam ! Przepis Nigelli, który wypatrzyłam na blogu Dorotki :)

Składniki na około 20 bułeczek :
  • 600 g mąki
  • 100 g cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 21 g suchych drożdży lub 45 g świeżych * używam świezych i rozpuszczam je w 3 łyżkach lekko ciepłej wody, odstawiam na 5 minut i gotowe. Wtedy mam pewność, że na pewno dobrze się rozpuściły i ciasto ładnie wyrośnie
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka * daję 300, wtedy nie muszę tak bardzo podsypywać mąką
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 150 g bardzo miękkiego masła * podobnie jak Dorotuś, rozpuszczam około 100 g masła
  • 150 cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Glazura:

  • Jajko * mnie + łyżka mleka

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło rozpuść, wymieszaj z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połącz z mąką. Wymieszaj dobrze i zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. W razie potrzeby, można podsypać mąką. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie z ciasta ujmij 1/3 i rozwałkuj na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. To będzie spód bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj w naczyniu* na małym ogniu roztopiłam masło, dodałam cukier i cynamon, dokładnie mieszałam około 1 minutę i zdjełam z palnika. Przygotowany prostokąt posmaruj nadzieniem, następnie zwiń wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokrój na 2 cm* u mnie na około 2,5 kawałki. Ułóż je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostaw do napuszenia na 15 minut. Napuszone bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 230 stopni * U mnie 180-200, jeśli będą zbyt szybko łapały kolor - przykryj od góry folia aluminiową.Podawaj ciepłe, smacznego !


7 komentarzy:

  1. jak ja lubię cynamon
    i świeże bułeczki
    to połączenie idealne
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie smaki i przyznaje, ze z tego przepisu jeszcze nie pieklam... Twoje bardzo apetyczne :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówkę bardzo lubię, więc może i ja na cynamonową się skuszę, bo pachnie tak pięknie. :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To moje ulubione smaki:) Zgadzam się, że wystarczy na drugi dzień podgrzać i smakują jakby dopiero co zostały upieczone. Muszę wypróbować ten przepis:)Śliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie maślane bułeczki już same w sobie są pyszne. A co dopiero z cynamonem! Mniam ;). Bo wyglądają bardzo fajnie ;)...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ugotujmy - też tak uważam, połączenie rewelacja! zawsze wybieram bułeczki w których jest najwięcej masy, łasuch ze mnie ;-)

    Bea, Notme - dziękuję, zachęcam do upieczenia :)

    Kasiac - dopiero niedawno się o tym przekonałam. Poza tym ogólnie to najlepsze cieplutkie są! dzięki :)

    Olalala - dzięki, cieszę się, że bułeczki ci się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądaja mmmm ;] apetycznie :D mniam ;p

    OdpowiedzUsuń